Dovolená s dětmi v ČR - Tipy na skvělou dovolenou.

   Spokojená dovolená u moře je sen každé rodiny, ale málokdo si hned uvědomí, co vše je s tím spojené. Stres z cestování s malými dětmi, brzké odlety a nekonečné fronty na letištích, zdlouhavý přesun do letoviska, jazyková bariéra, nemalá finanční náročnost a plno dalších překážek, které mohou zkazit dojem z očekávaného odpočinku. A pro všechny ty, kteří nechtějí tyto strasti absolvovat, přínášíme tipy, jak a kde spokojeně strávit rodinnou dovolenou v naší nádherné vlasti.

mlýn   Pokud hledáte krásné místo pro rodinnou dovolenou na Vysočině, doporučujeme vám se ubytovat v komplexu Mlýnhotel Vílanec. Prožijete zde netradiční prázdniny v malebné vysočanské přírodě.  Mlýnhotel je plně vybaven pro návštěvu rodin s dětmi a má i bohatou nabídku kulturního a sportovního vyžití pod dohledem zkušené animátorky. Děti zažijí výlov pstruhů u rybníčku, tajnou cestu za pokladem, posezení u ohýnku a různé sportovní turnaje. Na výlet se můžete vydat do zoologické zahrady v Jihlavě. Zoo je svou rozlohou malá, ale je to velmi příjemné místo k relaxaci a odpočinku. Děti zaujmou nejen zvířátka, ale i lanové centrum Pralez či dětský koutek s kontaktní zoo, kde si mohou prohlédnout výcvik dravců. Chcete prožít nějaké to dobrodružství? Jděte s dětmi do Jihlavských podzemních katakomb. Chodby jsou raženy ve skálkačenkye pod celým městem. Velmi oblíbená je tzv. svítící chodba. Jedná se o krátký úsek katakomb, který ve tmě svítí. Když bude v kraji deštivo, doporučujeme vydat se do Jihlavského aqua parku. Najdete ho pod názvem Vodní ráj. Bazén má dvě části. Krytou část s velkým bazénem, vířivý bazének a dětské brouzdaliště. Venkovní část má velký relaxační bazén, plavecký bazén, brouzdaliště a dětský bazén. Velký relaxační bazén je vybaven krytým tobogánem, divokou řekou, stěnovými masážními tryskami, vodopády či chrliči vody.

   Ideálním tipem na rodinnou dovolenou je pobyt ve středověké Tvrzi Orlice, která se nachází na okraji města tvrz orliceLetohrad. V areálu je pro pobavení dětí hned několik atrakcí. Dětská zahrada s prolézačkami a malou lanovkou nebo voliéra, kde můžete spatřit samici výra velkého a nosála červeného. Rodinný pobyt obsahuje vstup do expozic kouzelný les, či muzea řemesel nacházející se přímo v Letohradě. Krásná příroda a možnost turistického a sportovního vyžití v nedalekých Orlických horách vám nedá na tento pobyt zapomenout. Orlické hory jsou plné tras pro cyklisty i pěší turisty. Terén je zde mírný a dětským nožkám se tam dobře chodí. Děti jistě ocení návštěvu Šerlišského mlýna poblíž Deštného v Orlických horách, kde si budou nadšeně hrát s vodou, obdivovat vodní mlýnky či vodníka. Další zajímavá místa jsou hrad Potštejn, Frymburk či Žampach. Krásné chvíle můžete strávit v Luisině údolí či přírodní rezervaci Bukačka, která je přezdívána botanickou zahradou Orlických hor.

   Velmi klidné a malebné místo pro rodinnou dovolenou naleznete na Slovácku v hotelu Skanzen v prostorách archeoskanzenu Modrá. Děti zde uvidí v ohrádce pasoucí se zvířátka, plno ručně vyřezávaných figurek zvířátek, seznámí se s tradicí řemesel a prohlédnou si staré domky skanzenu. Slovácko je pověstné hlavně svým folklórem a skanzen modratradicí řemesel.  Místní zajímavostí je expozice Živá voda. Jedná se o projekt, kde se děti seznámí s životem ve vodě i kolem vody. Mohou vidět ryby v jejich přirozeném prostředí. V babiččině zahrádce najdou poučení i zábavu všichni ti, kteří mají rádi bylinky. K bylinkám je možné si přivonět či si na ně sáhnout. Děti tak získají mnoho užitečných informací a zkušeností přímo od přírody. Pro ratolesti jsou připraveny v areálu také hry a zábavné akce. Prostřednictvím 8 metrů dlouhého tunelu se dostanete pod vodní hladinu a uvidíte svět, který jste doposud znali jen z televize. V letních měsících je možnost koupání v přírodním biotopu včetně dětského brouzdaliště. V okolí můžete navštívit hrad Cimburk, Buchlov či Velehrad.

Kompletní nabídku pobytů pro rodiny s dětmi naleznete na Rodinné pobyty