Putování okolo Tatobit, místa, kde úřaduje nejstarší strom Českého ráje

Název ani velikost této malé obce na první pohled příliš neupoutají. Proto mi dovolte pozvat vás do krásné krajiny, ve které se rozkládá obec založená roku 1543 do zemských desek jako Tatobity.

Tatobity, Český Ráj


Stezka Jana Dědiny

Své putování započněme u obecního úřadu. Vydáme se odtud po naučné stezce malíře Jana Dědiny, který čerpal inspiraci z místního kraje, aby pak ve svém ateliéru mohl tvořit nádherné malby. Ostatně některá místa, která dnes spolu navštívíme, můžete nalézt zachycená i v jeho obrazech. Například v malbě Letní odpoledne zachytil sochu Panny Marie, u které se během svého putování zastavíme i my.

Pro koho je stezka určena

Tatobity, Český Ráj

Naše pouť nebude dlouhá, projdeme se necelých 5 km, a proto ji jistě hravě zvládnou i rodiny s dětmi. Cesta však není všude právě pohodlná, proto vám všem doporučuji nechat doma kočárky a koloběžky a připravit si pohodlné obutí.

Připraveni? Vyrážíme!

Za obecním úřadem máme možnost si připomenout svou polohu na mapě Českého ráje a zkontrolovat si, že jeho dominanta, zřícenina hradu Trosky, je vzdálena, co by kamenem dohodil. Dvě věže na zeleném kopci se nestaly dominantou místního kraje pro nic za nic. Nikde ve světě nic takového neuvidíte. O výhledy do krásného kraje nebude během našeho putování nouze, a proto neváhejme a vydejme se po červeně značené turistické stezce lemované šípkovými keři dál. Napravo můžete vidět nově zrekonstruovaný kostel sv. Vavřince postavený v 18. století podle tehdejší módy v barokním stylu a před sebou kopcovitou krajinu plnou skoro pohádkových příběhů, Český ráj.

Tatobity, Český Ráj

Cesta nás vede až k vysokému plotu, před kterým se stáčí doleva a mění svůj charakter na malou cestičku. Blížíme se k jablečnému sadu. Jdeme tiše. Ve vysoké trávě rostoucí kolem stromků se něco hýbe. Najednou to vyskočí. Skoro jsme se až polekali. Byla to srnka. Poodběhla kus dál, ale ne příliš, abychom si ji nemohli prohlédnout. Zdálo se, že na někoho čeká. Byl to srneček. Vyskočil z trávy jen o pár našich kroků cesty dál. To už se ale vracíme k lidským obydlím. Ještě si prohlédneme Kozákov, vrch známý pro své nerostné bohatství. Pod kopcem, jehož vrchol se tyčí do výšky 744 nadmořských metrů se nachází lom. Ten vydal lidem už hodně drahých kamenů. K nalezení jsou tu krystaly fialových ametystů, čirých křišťálů i hnědých záhněd. Na kopci se tyčí kovová konstrukce, které slouží nejen turistům jako rozhledna, ale také bezpečnostním složkám a telekomunikacím jako vysílač.

Tatobity, Český Ráj

Domy a domky

Tatobity, Český RájZ přírody se na chvíli vracíme zpět do vsi. Všude vládne klid. Nádherně upravené domky i zahrady kolem nich nás vedou k myšlence, že to snad ani není skutečný kraj. Ze zamyšlení nad tím nás vytrhne až štěkot pocházející od malého psíka, který k nám vyběhl z jedné ze zahrad. Prvně jsme se lekly, ale jak se ukázalo, nebylo čeho se obávat. Místní čtyřnozí přátelé, a že jich tu je, mají zřejmě k návštěvám vřelé vztahy. Nyní již asfaltová cesta nás dovedla až k Mařenčině studánce a osvěžující zvuk tekoucí vody nás provázel i dál. Prošli jsme okolo novodobé dřevořezby, která dala druhý život kmenu jednoho ze starých stromů a dostali se až k nejvýznamnější zastávce dnešního putování. Stojíme u starobylého lipového stromu.

Nejstarší v Českém ráji

Není to jen tak ledajaká lípa. Mezi místními stromovými pamětníky patří mezi ty úplně nejstarší. Její život se počítá ještě hloub do historie než první písemná zmínka o obci. Je totiž stará přibližně 800 let, i když mnoho lidí o ní již teď mluví jako o tisícileté. Není divu, vždyť z pohledu lidského života, je pro nás nepředstavitelné, že tento strom tu roste již po tolik generací. O zasazení lípy se traduje pověst. Podle ní zasadili strom milenci. Když byly s prací hotovy, prohlásil mladík z páru významnou větu: „Ať nekácí, kdo nezasadil.“ Lípa rostla a sílila a když po letech mělo dojít k jejímu pokácení, lidé se to obávali udělat. Snad se zalekli hlasu, který zaslechli z koruny stromu, to on je před tímto činem varoval.

Tatobity, Český Ráj

Zelený velikán dnes

Dnešních dní se dožila lípa jen díky kovové opoře, která byla pro její záchranu již před lety zhotovena. Kmen stromu dosahuje neuvěřitelných několika metrů a uvnitř je taková dutina, že by dokázala ukrýt několik dospělých. Strom se však stále zelená, a dokonce vyhrává soutěže. Roku 2015 byl dokonce zvolen stromem roku a o rok později druhým nejkrásnějším stromem Evropy. Má i svou vlastní turistickou známku číslo 2263 a najdeme jej i ve znaku a na vlajce obce.

Občerstvovací zastávka

Tatobity, Český RájPokud vás cesta už teď trochu zmohla, můžete doplnit síly v malém obchůdku u hlavní silnice, kterou přejdeme abychom mohli postoupit do druhé části naší cesty. Vystoupáme do kopce až k bývalému lomu. Lom Slávka byl malým lomem, ze kterého se získával kámen podle místní potřeby. Těžil se zde narůžovělý ignimbrite. Ten posloužil jako dekorativní kámen i při stavbě kostela sv. Vavřince. Dnes na vás v lomu čeká posezení, malé ohniště a bohužel mírně zarostlá expozice lokální geologie. V okolí Tatobit se totiž těžily kromě ignimbritu i jiné kameny, které pak sloužily různým účelům podle svých vlastností. Najdete tu ukázku čedičových bloků, vápenců i melafyrů a informační cedule vám pomohou přiblížit jejich význam a historii.

 

Trocha nepohodlí odměněná výhledem

Občerstvení a odpočatí se vydáváme z lomu na pravděpodobně nejméně pohodlný úsek cesty. Stezka na hranici lesa a louky není příliš udržovaná, ale naštěstí ani příliš dlouhá. Ocitáme se nad obcí a zároveň asi v nejvyšším bodě naší trasy, přibližně 480 m n.m. Před námi je nádherný výhled na celé Tatobity a hrad Trosky v krajině za nimi. Za zády máme Tatobitský vrch.

Tatobity, Český Ráj

Ač se nám nechce odtrhnout, vydáváme se pěšinou z kopce kolem sochy Panny Marie, která střeží cestu už od roku 1820, až ke kostelu sv. Vavřince. Zde naše cesta asi po 2 hodinách končí. Vy si ale nechte na tuto procházku čas podle vlastní libosti a načerpejte tu minimálně tolik zážitků a energie jako malíř Jan Dědina inspirace.

Tatobity, Český RájTip na víkendový pobyt pro dva

Oblíbeným místem pro pobyt nejen s dětmi je hotel U Krále. Hotel najdete v samém centru města Jičína, u Valdštejnova náměstí, kousek od zámku a Valdické brány. Prostorné pokoje s vlastním sociálním zařízením (sprcha nebo vana), telefon, sat TV, minibar, wifi, sejf poskytují příjemný komfort. Nově otevřená hotelová kavárna nabízí možnost posezení uvnitř hotelu nebo na venkovní terase. Čekají zde na vás skvělé ceny, pestrý výběr nápojů a příjemná atmosféra.

Mezi nejonlíbenější pobytové balíčky patří Wellness pobyt all inclusive se skvělou cenou od 2750,- Kč za osobu a pobyt na 2 noci. V balíčku naleznete uvítací večeři, relaxační a protistresovou hodinovou masáž a vstup do Aquacentra včetně využití solné jeskyně. Tak na co ještě čekáte?