Tip na víkend - Pod hladinu moře v Praze

Už byste se nejraději viděli u moře, ale letní dovolená je ještě daleko? Nezoufejte. Trochu té slanovodní exotiky můžete zažít i v Praze. V Mořském světe v pražských Holešovicích na vás čekají nejen pestrobarevné ploutve, ale také ostré žraločí zuby.

Račte vstoupit

pod mořem v PrazeMořský svět vítá své návštěvníky již od roku 2002 a je jedno zda sem zavítáte v pondělí nebo v neděli. Otevřeno je denně, a to nejen pro vás, ale i vaše fotoaparáty. Ve všech prostorách světa je totiž povoleno fotit. Tedy samozřejmě bez blesku, abyste nerušili úchvatný život v místních akváriích.

Na co se můžete těšit?

V tom největším akváriu se vám předvedou žraloci. Ti zdánlivě neškodně krouží ve svém velkém akváriu, ale o žádné milé drobečky rozhodně nejde. Žralok bělocípí, kterého zde můžete vidět je poměrně agresivní tvor, ale ani on ani žádný jiný jeho příbuzný ve své domovině člověka bezdůvodně nenapadne.

 pod mořem v PrazeV menších akváriích se mezi korály promenádují milí býložravý bodloci, které pro jejich pestré zbarvení nelze přehlédnout a s trochou trpělivosti si jistě můžete přinést domů i jejich fotku. Kupříkladu bodlok žlutý je skutku fotogenická ryba, která se objektivu ráda sama nabízí. Dobře ví, že je hvězdou napříč silné konkurenci i na pestrém korálovém útesu.

Místní velká rodina

Bodlokům dělají společnost i menší pestrobarevné rybky. V malých akváriích nechybí ani příbuzní hrdinů z animovaného filmu Nemo, díky kterému si dnes většina lidí umí dobře vybavit oranžovobílou rybku, klauna očkatého. Ten žije v symbióze s růžovou sasankou. Sasanka mu poskytuje útočiště a chrání jej. Potenciálního predátora může požahat, samotný klaun je však proti jejímu žehnutí imunní.
Exotika může být i nebezpečná

Kdo si potrpí na trochu adrenalinu, jistě jej vedle žraloků zaujmou i jiné dravé ryby. V několika akváriích se vám předvedou murény a v dalším větším také nevinně se tvářící hejno vypasených piraň. Oba dva zmíněné druhy jsou prostorově na tolik výrazné, že je nelze přehlédnout, a protože ani jejich pohybová aktivita ve vodě není valná, neuplavou ani vašemu zraku ani objektivu vašeho fotoaparátu.

Pro méně zdatné fotografy…

pod mořem v PrazeA i kdyby vám utekli všichni tvorové z dohledu, mají tu i jednoho opravdu líného, který to jistě neudělá. Jmenuje se sumýš pestrý a pohybu skutečně moc nedá. Jeho pohybová strategie tkví v tom, že se pouze nafoukne a pak se nechá prostě jen proudem unášet. Možná proto mnohým návštěvníkům chvíli trvá, než jej v akváriu objeví. Vzhledem totiž připomíná spíš neživou hroudu než skutečného živého tvorečka.

Vidět co nejvíc

Někteří obyvatelé mořského světa jsou poněkud plašší, ale kdo si počká jistě uvidí i je. Akvária jsou upravena tak, aby každý návštěvník viděl co nejvíce z místní široké nabídky. To ovšem neznamená, že by zde nebyl brán zřetel na komfort živočichů. O jejich pohodlí se starají nejen moderní filtry, ale i speciální světlo, kterým se jim tu snaží simulovat podmínky domoviny.

Seznamte se s životem v dávných mořích

Pro milovníky prehistorie stojí za zmínku ostrorep, který je považován za příbuzného trilobita. Živočicha, který vyhynul již před více než 250 miliony lety. Několik exemplářů ostrorepů amerických sídlí v jednom z tmavších akvárií v sousedství velké otevřené nádrže, která je od roku 2008 dominantou přízemí expozice.

Exotika není jen slaná

pod mořem v PrazeŽe už vás slaná voda omrzela? Žádný problém. Vedle řady mořských druhů tu mají i některé sladkovodní a nechybí ani druhy žijící v brakických vodách. Nebojte se, ještě se nevracíme z exotických krajin. Exotika může vypadat i trochu jinak. V obří sladkovodní nádrži plavou vedle cizokrajných sladkovodních ryb také želvy, které v českých vodách určitě běžně nepotkáte a v sladkovodních akváriích se lesknou kupříkladu červenomodré neonky, tak dobře známé z mnohých českých akvárií.

Co si přinesete domů?

V Mořském světě toho zkrátka můžete vidět opravdu hodně a budete-li trochu vnímaví, tak si můžete domů odnést nejen hezké fotky, ale také poutavé informace. U mnohých druhů jsou formou krátkých popisků na informačních cedulích návštěvníkům zprostředkovány některé zajímavosti z jejich života a pokud nejste mořský znalec, zaručeně vás překvapí, kolik toho ještě o životě pod vodou nevíte.

Kam na nejen víkendový pobyt ?

Doporučujeme ubytování v Resortu Park Holiday **** v Benicích u Prahy. Hotel je vynikajícím místem pro rodinné a víkendové pobyty. Bohatá nabídka poskytovaných služeb zaujme určitě každého. Dostatek prostoru a jedinečná atmosféra spolu s vynikajícími kulinářskými zážitky činí z tohoto hotelu jeden z exkluzivních pražských hotelů. Relaxační zóna komplexu Wellness Hotel Park Holiday je skvělým místem pro odpočinek a oproštění se od každodenních starostí. Hosté mohou využít jak vyhřívaný bazén s teplotou vody 29°C, tak další wellnes procedury, jako finská sauna, parní lázeň, komora s ledovou tříští či solární louka. Průhonický zámek, Dendrologická zahrada Průhonice a vodní park Aguapalace v Čestlicích jsou vzdáleny jen 5 minut jízdy.

Rezervujte si online Relaxační pobyt v Praze již od 2900,- Kč za osobu a pobyt